Brand- en vluchtbeveiliging bij Smart Packaging Solutions in Loenen

Brand- en vluchtbeveiliging bij Smart Packaging Solutions in Loenen

Smart Packaging Solutions uit het Gelderse Loenen is producent van hoogwaardige verpakkingsmaterialen op basis van massief karton. Zij maken onderdeel uit van de VPK group, een internationale leverancier van kartonnen verpakkingen. In Loenen zijn dagelijks zo’n 190 medewerkers bezig met het maken van verpakkingen voor een wereldwijde afzetmarkt. De producten van het bedrijf worden onder andere gebruikt voor het verpakken van planten en bloemen, groenten en diepgevroren vis of vlees. In tegenstelling tot traditioneel golfkarton, is het massieve karton dat Smart gebruikt sterker, duurzamer, vochtresistenter en vriest het sneller in.

Het gehele productieproces van grondstof tot eindproduct is geheel in handen van Smart Packaging Solutions. Dit productieproces omvat onder andere, maar niet exclusief: kartonproductie, stansen, bedrukken en verlijmen. De gehele productielijn is 24 uur per dag / 7 dagen per week operationeel. Om dit voor elkaar te krijgen wordt gewerkt in een 3 en 5 ploegendienst.

Uitdaging - Bedrijfscontinuïteit en veiligheidsniveau

Er wordt binnen het bedrijf met brandbare materialen en kostbare productiemiddelen gewerkt. Om de bedrijfscontinuïteit te garanderen en het veiligheidsniveau dat Smart Packaging Solutions aan zichzelf heeft gesteld op het hoogst mogelijke niveau te houden zijn er door het complex vele veiligheidsmiddelen te vinden om in het geval van een brand of calamiteit snel in te kunnen grijpen. Je moet hierbij denken aan AED’s, verbanddozen, draagbare blusmiddelen, brandslanghaspels, schuimwagens en noodverlichting. Tevens is het overgrote deel van de opslag en werkvloer gesprinklerd.

Op zogenaamde BHV Firepoints, geplaatst op strategisch makkelijk bereikbare plekken op de werkvloer, kunnen medewerkers diverse veiligheidsmiddelen en instructies terugvinden in het geval van een calamiteit.

Resultaat - Al meer dan 20 jaar een uitstekende relatie

Om te zorgen dat deze middelen te allen tijde inzetbaar zijn, is Hugen al meer dan 20 jaar verbonden met Smart Packaging Solutions. Wij onderhouden de brandblussers (poeder, schuim en CO2), brandslanghaspels, schuimwagens en noodverlichtingsarmaturen die in de verschillende productiehallen te vinden zijn.

In een bepaald deel van de productielijn, bij het drogen van net geproduceerd massief karton, wordt gewerkt in extreem hoge temperatuur en een hoge luchtvochtigheid. Normale noodverlichtingsarmaturen zijn niet bestand tegen deze omstandigheden. Daarom wordt in dit gedeelte onze Eskaled Forto toegepast. Dit armatuur met IP65 rating is waterdicht en uitermate goed bestand tegen externe invloeden.

Met het oog op aanstaande verbod op PFAS houdende schuimblussers in 2028, wordt ook al gekeken hoe we stapsgewijs de huidige schuimblussers gaan vervangen door onze fluorvrije schuimblussers. Onze adviseurs geven je graag meer informatie over dit aanstaande verbod en wat voor consequenties dit heeft voor jouw bedrijf.

Wij hechten grote waarde aan de fijne samenwerking met Smart Packaging Solutions en kijken uit naar de toekomst.

Wil je jouw brandbeveiligingsvraagstuk met ons bespreken?

Neem dan contact op met Hugen